גלשני אפוקסי לעומת פוליאסטר

החלטתי לנסות לעשות ולהבין מה עובר על עולם יצרני הגלשנים.

כמעט בכל חודש אנחנו שומעים על מושג חדש, טכנולוגיה חדשה שאין שני לה.

אז מה קורה בשנים האחרונות ולאן זה הולך?

קראתי קצת ונפגשתי עם השייפר אייל הלצר, אחרי דקה הבנתי שנכנסתי "באין כניסה" אך בכל זאת אנסה לתת דגשים בהבדלים השונים ובחומרים שמרכיבים את הגלשן.

עד לפני עשור 90% משוק הגלשנים היה מורכב מגלשני פוליאסטר.

בשנות ה-70 היה קיים דבק אפוקסי אך עלותו היית גבוהה מאוד ,כמעט פי 4 מעלות פוליאסטר לקילו, תהליך הייבוש היה ארוך באופן משמעותי מפוליאסטר והדבק היה גמיש מאוד.

אז איך בכל זאת הגיע האפוקסי לגלשנים שלנו?

להלן כמה סיבות:

  1. מפעל CLARK FOAM בקליפורניה שייצר כ80% מהקצפים לייצור גלשנים קיבל צו לסגירת המפעל כי היה קרוב ליישובים והזיהום שיצר חרג מהתקנים.
  2. בשנים האחרונות עלתה המודעות לעבודה עם חומרים ירוקים יותר מכיוון שפוליאסטר הינו חומר מסרטן, מזהם ולא מתכלה ונוצר ביקוש לחומר אחר, ירוק יותר.
  3. ייצור מאות סוגים שונים של אפוקסי וקיצור תהליך הייבוש בכ2/3.
  4. עם התקדמות הטכנולוגיה והמידע הבינו שהגמישות של האיפוקסי יכולה לתרום לגולש ולתת יתרון במידה והיא מבוקרת. ולכן היום משתמשים ברשת XF צפופה וחזקה יותר שמגבילה את הגמישות של האפוקסי ובנוסף גם חיזוקי קרבון שמגבילים את הגמישות אפילו יותר.

למרות יתרונותיו של האפוקסי, יצרני הגלשנים בעולם לא ממהרים להחליף את הפוליאסטר בשל עלויותיו הנמוכות ולאור התחלופה הגבוהה של הגלשנים.

כגולש וותיק אני זוכר היטב את גלשני הeps הראשונים שנכנסו לשוק.

הרבה מהגולשים שרכשו את הגלשנים האלה הביעו אכזבה, מצד אחד הגלשן קל משמעותית אך מצד שני אין אחיזה בגל, הסיבה היא גמישות יתר בגלשן ובחומר שיוצר מצב של רעידה מתחת לרגליים בזמן הגלישה.

קשה מאוד להחזיר את האמון באפוקסי לאותם גולשים, למזלם הברירה הולכת ומצטמצמת והיום בשוק יותר מ50% מהגלשנים עשויים מקרבון, אפוקסי וכו.

תהליך זה של נטישת הפוליאסטר ימשיך ולדעתי לא רחוק היום ששוק האפוקסי לסוגיו השונים יהווה כ90% מכלל הגלשנים.

למרות כל זה כדי לתפוס ליין אחד, בגלים גבוהים גלשני הפוליאסטר מהווים יתרון ובנוסף תרבות הגלישה והשייפרים המקומיים בעיקר בהוואי עדיין עובדים עם פוליאסטר.

עתיד האפוקסי נראה מבטיח והיום מייצרים דבקי אפוקסי במיוחד לתעשיית הגלשנים וכנראה שזה יהיה עתיד הייצור בגלשנים.

לתנאי הגלישה בארץ גלשני אפוקסי מתאימים כמעט לכל ימי הגלישה ומאפשרים ניצול מקסימלי של גלים כמעט בכל התנאים ומאפשרים יכולת לייצר מהירות בזמן קצר של גל.

בגלשני לונגבורד בעלי נפח גבוה ושטח ציפה גדול יש חיסרון לאפוקסי בגלל הגמישות, לכן בגלשנים אלו עדיף בינתיים קרבון או פולאיסטר.

הכותב רן רז בעלים של בית ספר לגלישה גל ים שפועל בחוף פולג נתניה מ 2006.